Bugün 27 Mayıs! Dedesine Doyamamış Bir Torunum

Merhaba kıymetli okurlar ve takipçiler…

Her 27 Mayıs’ta yüreğimi hüzün kaplar. Dedemi hiç görmedim. Anılarını, hatırlarını ondan dinleyemedim. 17 Aralık 1983 tarihinde dünyaya geldiğimde, Dedem Mehmet Horoz çok hastaydı.  Ben ilk torunuyum. Dedem vefat ettiğinde henüz 57 yaşındaydı. Onu tanıyanlar bilenler, “Dalyan gibi delikanlıydı. İstanbul beyefendisi idi. Fakir, fukarının, garibanın babasıydı.” derler. Hasta yatağında anneme getir seveyim dermiş benim için “Çok haylaz olacak bu çocuk” diye eklermiş.

27 Mayıs 1960 askeri darebesinde, Dedem Mehmet Horoz henüz 32 yaşındaydı. Demokrat Partili olduğu için darbeciler tarafından o da evinden alınmıştı. Bugün İstanbul Bölge Jandarma Komutanlığı olan Balmumcu’daki cezaevine getirildi. Yassıada davalarında 15 Eylül 1961 yılına kadar yargılandı. Darbecilerin atadığı sıkı yönetim mahkeme başkanı ise Salim Başol’du. Mahkeme tutanaklarına göz attığımda, Salim Başol, Dedemi “Horoz buraya gel” şeklinde aşağılarcasına savumasını talep ettiğini okudum. Dedem ise bu tavıra karşılık Salim Başol’a “Beyefendi” şeklinde hitap ediyor. Ayrıca; Yassıada yargılamaları sona ermesine yakın mahkemeye 4 sayfa yazılı savunmada sunmuş. Kimbilir o savunma nerede?

Bugün 27 Mayıs! Dedesine Doyamamış Bir Torunum

24 Şubat 1961 yılında tahliyesini talep ediyor.

Çok ızdırap çektiler. Çok şiddet gördüler. Annem Gülter Horoz, darbe olduğunda henüz 10 yaşındaydı. Bugün ise 74 yaşında. Anıları ve hatıraları dinlemeyi pek sever, sürekli not alır, gerektiğinde araştırırım. Güngören’nin “ilçe” olmasını sağlayan ve ardından belediye başkanlığı yapan Osman Nuri Özbek orta okuldan arkadaşıydı. Nuri Özbek, 1958 yılında Demokrat Parti Bakırköy İlçe Başkanı idi. Tansu Çiller’in Başbakan olduğu dönemde Doğruyol Partisi Konya Milletvekilliydi. Yine Yassıada davalarında 15 yıl hapis cezası alan Ankara Valisi Dilaver Argun ile pek samimiydi. Dilaver Bey, İstanbul’a geldiğinde Mehmet Horoz’u görmeden Ankara’ya dönmezmiş. Demokrat Parti Sarıyer İlçe Teşkilatı kurucusu, ardından milletvekili olan, şuanda çok başarılı bir cerrah olan Mehmet Tekinel’i Yassıada’da tutukluyken dünyaya getiren Avukat Necla Tekinel ve eşi Adalet Partisi dönemi bakanlarından İsmail Hakkı Tekinel ile de çok samimi dostlarmış. Cemalnur Sargut Hanımefendiyi tanımayan yoktur. Şuan hala hayatta, Allah uzun ömürler versin. Cemalnur Hanım’ın babası Doktor Ali Rıza Sargut’ta Yassıada’da yargılanan isimlerden o da dedemin samimi dostlarından. Horoz Ailesinin “Aile Hekimi” diyebilirim.  Saydığım isimler gibi daha nice samimi dostluklar var. Annem Demokrat Partililer için hep şunu söyler, “Hepsi kader birliği yapmış insanlardı.”

Bugün 27 Mayıs! Dedesine Doyamamış Bir Torunum

Yassıada yargılamaları sonrası cezaevindeyken bir fotoğrafı (Soldaki Mehmet Horoz)

Yassıada yargılamalarında Mehmet Horoz’a 7 yıl 6 ay hapis cezası veriliyor. Bunun 5 yılını cezaevinde geçiriyor. Ardından siyasete kaldığı yerden devam ediyor ve Adalet Partisi İstanbul Belediye Meclis üyesi olarak çalışmalarını sürdüryor. Rahmetli dayım Cengiz Horoz’dan dinlemiştim; 1997 yılında Hüsamettin Cindoruk’un kurduğu Demokrat Türkiye Partisi’nin Bakırköy İlçe kurucuları olarak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i ziyarete gitmişler. Bilmeyenler için şunu da belirtmek isterim, Süleyman Demirel hafızası çok kuvvetli insandı. Partililer, Çankaya’da Süleyman Demirel ile bir araya gelince kendilerini tek tek tanıtmış. Sıra Dayım Cengiz Horoz’a gelince, “Mehmet Horoz’un oğlu Cengiz Horoz” demiş. Süleyman Demirel ise sadece şu cümleyi kullanmış “Hey gidi Mehmet Horoz hey” Başkası olsa açıklama bekler, konuşma bekler değil mi? Süleyman Demirel’in sözündeki derinliği hissedebiliyor musunuz?

70’li yılların sonuna doğru Mehmet Horoz (Sol baş taraftaki objektife yakın oturan) dostlarıyla akşam yemeğinde

Bunun gibi elimde çok anı var. Annem anlattı bende kaleme aldım. Mehmet Horoz hiç bir zaman Merhum Başbakan Adnan Menderes’i unutmamış. Evinin duvarında Adnan Menderes’in resmi asılıymış, o resmi duvardan alır, koltuğa oturur, resmi dizinin üstüne koyar, resme dalar, elindeki bezle siler ardından öpüp duvardaki yerine koyarmış.

Bugün ise dava arkadaşları ve dostlarıyla birlikte yargılandığı Yassıada’da ismiyle yaşıyor.

Bugün 27 Mayıs! Dedesine Doyamamış Bir Torunum

27 Mayıs 2024 – Yakacık