Ege’nin Karşı Kıyısında Deprem Tedbirleri

Merhaba kıymetli okurlar ve takipçiler…

31 Mart 2024 Yerel seçimlerine kısa bir süre kaldı. Türkiye’nin genelinde seçim çalışmalarına hız kesmeden devam eden siyasi partilerden biri de Türkiye Komünist Partisi (TKP) Bilindiği üzere TKP’nin Kadıköy Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu, kamuoyunda en çok konuşulan isimlerden biri olarak dikkat çekiyor. Fatih Mehmet Maçoğlu’nun adaylığı sarı basın tarafından eleştirilmeye devam ederken, yapılan anketlerde listeye dahi koyulmaması CHP’nin işinin çok zor olduğunun örneğidir.

TKP, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri öncesinde önemli bir davete imza attı. Peki, ne idi bu davet? Türkiye’de batı belediyeciliğine örnekler sunulmaya devam ederken, Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) Patras Belediye Başkanı Kostas Peletidis, TKP’nin davetlisi olarak basın mensupları ile bir araya geldi. Bu arada Patras şehri Yunanistan’ın 3. Büyük şehri olduğunu da eklemek isterim.

Patras’ta 3 dönemdir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Peletidis’e gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili sorular sorulurken, Türkiye’deki deprem gerçeğinin aynısının Yunanistan’da olduğunu ve belediye tarafından ne gibi önlemler alındığını öğrenmek için şu soruyu yöneltim; “Patras’ta 2008 yılında kimi kaynaklara göre 6.5, kimi kaynaklara göre 6.1 şiddetinde deprem meydana gelmişti. Siz üç dönemdir, belediye başkanlığı görevini sürdürüyorsunuz. Belediye depreme karşı, vatandaşların can güvenliği açısında ne gibi tedbirler, önlemler aldı?

Kostas Peleditis: “Patras’taki yapı stoğunu güçlendirmek başta olmak üzere her türlü hazırlığı yapmaya çabalıyoruz. Ancak deprem hazırlığında bunlar yeterli değil. Mesele, merkezi bütçenin nasıl kullanıldığında, dolayısıyla siyasi iktidarda düğümleniyor.

Bugün Yunanistan’da evlerimizi, okullarımızı depreme dayanıklı hale getirmek için kaynak var mı? Var. Ama o kaynağı birileri ‘yatırım’ için kullanıyor, ‘projeler’ için kullanıyor. Kaynak var, ama halk için kullanılmıyor. İşte biz bunun mücadelesini veriyoruz. Onlar bizim kaynaklarımıza el koymaya çalışıyorlar, biz de onlarınkine. Biz kazanırsak deprem sorunu çözülür, onlar kazandığı sürece çözülmez.” İfadesini kullandı.

Kostas Peleditis

Patras Belediye Başkanı Kostas Peleditis – Gazeteci Gökhan İlhan