“Yallah Türkiye’ye”

Merhaba kıymetli okurlar ve takipçiler…

Suudi Arabistan’da neler oluyor? Neler değişiyor?  Yavaş yavaş “Laik, özgürlükçü” kesim mi oluşturulmaya çalışılıyor?

Öncelikle başlığı niçin “Yallah Türkiye’ye” yazdığımı açıklamak istiyorum, Türkiye’de maalesef tarikat ve cemaatlerin güçlendiğine her geçen zaman içinde şahit oluyoruz. Tarikat ve cemaat üyeleri “Tebliğ” adı altında insanların yediği yemeğe, giyimine, kuşamına, yaşam tarzına müdahale etmekten asla geri kalmıyor, vazgeçmiyor. Bu durumu zaten sosyal medya mecralarında ve TV’lerde okuyoruz, izliyoruz.

Hatırlanacağı üzere, iki genç arkadaş Ramazan ayında sokakta yemek yiyorlar diye, “Burası Müslüman ülke, burada böyle yapamazsınız, herkes oruçlu” şeklinde sözlü tacize uğramışlardı. O çocuklarda cevap olarak “ Rahatsız oluyorsan, Yallah Arabistan’a” demişlerdi. Bu olayın üzerinden yaklaşık 7 yıl geçti ve işler adeta tersine dönmeye başlayarak, Türkiye, Suudi Arabistan, Suudi Arabistan ise Türkiye olmaya başladı. Çevremdeki insanlar bu duruma “Eksen kayması” dese de bana pek öyle gelmiyor.

Mekke ve Medine’nin, İslam Âlemi için önemli bir yere sahip olduğu biliniyor. Ramazan aylarında Müslümanlar tarafından yapılan “Hac Görevi” Suudi Arabistan’ın önemli gelir kaynaklarında biridir. Günümüzde Kâbe’nin etrafında yükselen oteller bunun önemli bir örneğidir.

İlk olarak Suudi Arabistan’daki değişimi Formula 1 ile fark etmiştim. Formula 1’in Türkiye etabı 5-6 yılda bir düzenlenirken, Suudi Arabistan da ise düzenli bir şekilde her yıl yapılmaya devam ediyor. Bu durumda ülke açısından önemli reklam, sponsor firmalar için bir “Pazar oluşturmak” demektir.

Mesela, Dünya’nın en iyi Heavy Metal müziği gruplarından biri olan Metallica’nın 14 Aralık 2023 tarihinde Suudi Arabistan’da verdiği konser önemli bir örnektir. “Hani Laan bu adamlar Satanisti?” sorusunu aklılara getiriyor.

"YallahTürkiye'ye"
Metallica’nın 14 Aralık 2023 tarihinde Suudi Arabistan’ın Başkenti Riyad’da verdiği konserden bir fotoğraf

2034 yılında gerçekleşecek Dünya Kupası, Suudi Arabistan’a verilmesi önemli bir reklam, ülke için önemli gelir kapısı oluşturmuştur ve son olarak 11 Mart 2024 tarihinde başlayacak olan Ramazan ayı için Suudi Arabistan’da uygulanacak olan kurallar şu şekilde,

– Ezan sesi üçte birine düşürülecek,

– Camilerde ve çevresinde iftar etkinliği düzenlenmeyecek,

– Camilerde iftar için yardım toplanmayacak,

– Teravih namazları gereksiz uzatılmayacak,

– Kur’an okunurken cami dışına hoparlör açılmayacak.

Suudi Arabistan’daki değişimi, yapılan etkinlikleri ve yatırımları yakından takip etmeye çalışacağım.  Bir Suudi, “Sizin yüzünüzden dinimizi yaşamıyoruz, şeriat kanunları yeniden getirilsin. Laiklik’te neymiş? “ gibi eleştirilerde bulunursa eğer diğer Suudi’de ‘Yallah Türkiye’ye” derse şaşırmam.

5 Mart 2024 – Yakacık