Terör Saldırısına Uğrayan Kiliseye Ödevim İçin Gitmiştim

Merhaba kıymetli okurlar ve takipçiler…

Türkiye, Pazar gününe İstanbul, Sarıyer, Büyükdere Mahallesi’nde bulunan Santa Maria İtalyan Katolik kilisesine düzenlenen ve İŞİD’in üstlendiği terör saldırısı ile başladı. Öncelikle her ne olursa olursun, inançlara saygılı olmayı öğrenmek bilmek zorundayız. Ne demek bir kiliseye silahlı saldırı düzenlemek!

Saldırıyı düzenleyenlere baktığım zaman, biri Tacik diğeri Rus vatandaşı olması dikkat çekiyor ve İŞİD adına yaptıklarını ifadelerinde dile getiriyorlar. İŞİD’in bu topraklardaki saldırısı ilk değil. Hatırlanacağı üzere, 2017 yılının yılbaşı akşamı Özbek vatandaşı İŞİD militanı Reina isimli gece kulübüne silahlı saldırı düzenlemiş, 39 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Bu sefer İŞİD’in hedefinde bir kilise vardı. Pazar ayini sırasında, iki İŞİD militanı ayin yapılan kiliseyi basıyor ve bir kişinin ölümüne neden oldular. Kiliseler de camiler, havralar gibi İstanbul’un tarihi sembolleridir. Sahip çıkmak, cemaatine saygılı davranmak zorundayız.

Yıl 1998, dönem ödevim “Dinler Tarihi” üzerineydi. Okulum Sarıyer’de olduğu için İslamiyet ile birlikte Hristiyanlığa ve Museviliğe inanan komşularımız da vardı. Hristiyanlığı dört mezhep üzerinde araştırmayı düşünüyordum. O mezhepler ise, Katolik, Ortodoks, Protestan ve Gregoryan.

Araştırma önceliğini Hristiyanlığın Katolik mezhebine vermiştim. Bir hafta sonu, defterimi, babamın ses kayıt cihazını yanıma alarak, Santa Maria İtalyan Katolik Kilisesine gitmiştim. Kilise kapalıydı. Ama kapıda iletişim kurmak için bir zil vardı. O zile bastıktan bana kapıyı Kkilise sorumlusu Toni Karmina açmıştı. Çok kibar ve sıcakkanlı bir karşılamanın ardından, konuyu kendisine anlatmış, yardım edip, edemeyeceklerini sormuştum.

Toni Karmina, “Büyük bir mutlulukla yardım ederim” demişti. Bu kabul dersten öte, belki de ilk röportajım diyebilirim. Yani ben aslında mesleğimin başlangıcı olan ilk röportajımı saldırıya uğrayan kilisenin sorumlusu Toni Karmina ile yapmıştım.

İşte ülkenin geldiği durum, bir öğrenciyi kapıdan çevirmeyen bir kiliseden, aradan geçen 26 yıl sonra saldırıya uğrayan kiliseye…