“Komünist Başkan” Maçoğlu, Erdal Beşikçioğlu Tartışması

Merhaba kıymetli okurlar ve takipçiler…

31 Mart 2024 Yerel Seçimler öncesi ortalık oldukça hareketlendi. Siyasi partiler aldıkları kararlar doğrultusunda belediye başkan adaylarını tek tek açıklamaya başladı. Belediye başkan adaylığına en çok şaşırılan kişi “Behzat Ç” “Köprü” “Vali” gibi dizi ve filmlerle ünlenen Erdal Beşikçioğlu, CHP’nin Ankara, Etimesgut Belediye Başkan Adayı oldu.

Kamuoyunda oldukça şaşkınlıkla karşılanan Erdal Beşikçioğlu’nun adaylığı kendisini takip eden vatandaşlar tarafından olumlu karşılandı. Erdal Beşikçioğlu, sosyal demokrat kişiliği ile ön plana çıksa da, Etimesgut İlçesini kazanabilmesi soru işaretlerine neden oluyor.

Mart 2019 seçimlerinde 405 bin 522 kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu ilçe de, MHP’nin kuvvetli olduğu ilçeler arasında olması dikkatlerden kaçmıyor. Mart 2019 seçimlerinde yüzde 49.57 oy ile MHP’nin adayı Enver Demirel kazandı. CHP’nin adayı Celal Çelik ise yüzde 45.72 oy aldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Erdal Beşikçioğlu’nun adaylığına itiraz ederek, Merkez siyasete yakın ve milliyetçi birinin adaylığı olması gerektiğini savundu.

Erdal Beşiçioğlu’nun belediye başkan adaylığı gündemdeki sıcaklığını korurken, en çok konuşulan isimlerden biri de, Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu oldu. Yani namıdiğer “Komünist Başkan“.

Fatih Mehmet Maçoğlu, bilindiği üzere, 2014 yılında 8 adayın yarıştığı ve 656 oy alarak Ovacık Belediye Başkanı olmuştu.  Ovacık ilçesinde eşit haklar, tarım üzerine gerçekleştirdiği çalışmalarla ülke genelinde örnek olmayı başarmıştı. Maçoğlu, 5 yılın ardından Mart 2019 seçimlerinde vites yükselterek, 88 bin 198 nüfusu olan Tunceli Belediye Başkan Adayı oldu. Tunceli’nde 5 bin 887 oy alarak Belediye Başkanı oldu. Maçoğlu göreve gelir gelmez, belediye binasının duvarlarını yıktırarak, kapıyı kaldırarak, belediyenin borcunu afiş ile vatandaşlara duyurarak örnek belediye başkanlığını devam ettirdi.   Tunceli’de başarılı 5 yıl geçiren Fatih Mehmet Maçoğlu, şimdi İstanbul’un en popüler, sosyakültürel hayatı en geniş ve kalabalık ilçelerinden biri olan Kadıköy İlçesinin belediye başkan adayı olarak karşımıza çıktı.

Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Kadıköy’den aday olması, Şirin Payzın gibi, Sarı Basına hizmet eden, borazanlığını yapan kişileri oldukça rahatsız etti. “Demokrasi” sözünü ağızlarından düşürmeyenler sıra borazanlığa gelince, “Demokrasi” kelimesini rafa kaldırarak gerçek yüzlerini topluma göstermekten çekinmiyor.

Sosyalist Meclis Federasyonu (SMF) üzerinden hareket eden, Maçoğlu, TKP’nin adayı olarak Kadıköy’de seçim çalışmalarını yürütecek. “Fatih Mehmet Maçoğlu’nun adaylığı, Silivri, Çatalca gibi tarımın yoğun olarak yapıldığı İstanbul İlçelerinden değil de, niçin Kadıköy’den aday?” sorusu tartışılmaya konuşulmaya devam ediyor.

Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Kadıköy Belediye Başkan Adaylığı tartışmalarına açıklık getiren TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, katıldığı “Haftaya Bakış” programında şu ifadelere yer verdi; “Bu değerlendirme süreci görüşmelere kapalı, sadece kendi bünyemizde yaptığımız bir süreç değil. O süreç belirli bir olgunluğa kavuşuyor. Kısa süre sonra kamuoyuyla paylaşacağız. Kadıköy mü değil mi tartışmasını bıraktık, Kadıköy’de sağlıklı bir çalışma yapıp yapamayacağımızı, nasıl yapacağımızı değerlendiriyoruz.

Bir iletişim kazasından söz ediyorsak, bu iletişim kazasından çok önümüze bakıyoruz. Türkiye Komünist Partisi’nin açıklaması bir negatif değerlendirme üzerine kurulu değildi. Bizim bir değerlendirmeyi nasıl yaptığımıza dair bir açıklamaydı. SMF ile TKP farklı siyasi programlara sahip örgütler. Bir dostluk ilişkimiz var. Belli bir yerellikte oldukça uzun süren ve büyük ölçüde sorunsuz giden bir ittifakımız var. Türkiye tarihinde 10 yıl sürmüş başka bir ittifak var mı bilmiyorum. Bunu devam ettireceğiz. Şu andaki meselemiz Kadıköy’de nasıl etkili bir çalışma yürüteceğimiz.”

TKP’nin yerel seçimlerde nasıl çalışma tarzı izleyeceğine de değinen Okuyan, “Bizi bağlayan şey bu programdır. Tabi ki Türkiye Komünist Partisi’nin genel ilkelerine uygun bir programdır. Kendi ilkelerimizin dışında bir şeyin parçası olmayız ama Türkiye Komünist Partisi’nden ibaret bir program değil bu. Eninde sonunda bir ittifaktan söz ediyoruz. Kadıköy için bizi de Sayın Maçoğlu’nu da diğer katılımcı siyasi yapıları bağlayan şey o program olacaktır”

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın düzenlediği yemeğe katıldım. CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Hasan Tozkoparan’a Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Kadıköy Belediye Başkan Adaylığı ile ilgili görüşlerini sordum.  Hasan Tozkoparan, “Fatih Mehmet Maçoğlu’nun aday olması demokratik haktır. Kimseye “Neden, niçin aday oldun?” şeklinde soru yöneltemeyiz. Cumhuriyet Halk Partisi, İstanbul’da teşkilatlarıyla kazanmak için tüm gücüyle çalışacaktır. Kadıköy İlçesi de bunlardan biridir.” İfadesini kullandı.

Yazımı Çetin Emeç’in bir sözüyle noktalamak istiyorum: “Ben gazeteciyim. Ben yazmazsam, o yazmazsa kim yazacak?”

15 Ocak 2024 – Yakacık