Kıyasıya Bir Seçim Yarışı İstanbul’u Bekliyor

Merhaba kıymetli okurlar ve takipçiler…

Yerel seçimlere yaklaşık 80 gün civarında bir süre kaldı. Gözler siyasi partilerin belediye başkan adaylarına çevrildi. Yerel seçimde en çetin mücadelenin olacağı il ise İstanbul olarak gözüküyor.

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu iken, kamuoyu AK Parti adayının kim olacağı konusunda çeşitli tahminler yürütüyordu. Tahmin edilen adayların arasında İstanbul Eski Valisi, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ara ara Süleyman Soylu’nun ismi geçerken, toplumun bir kesimi ise Selçuk Bayraktar’ın ismini ileri sürüyordu.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26 İlin belediye başkan adayı ile birlikte, İstanbul Büyükşehir Başkan Adayının 2018-2023 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini yürüten Murat Kurum olduğunu açıkladı.

2019 yılının Mart ayında kıyasıya bir mücadeleye sahne olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu kazanmıştı. Yine bir Mart ayı, yine İstanbul, yine kıyasıya bir mücadele için seçim çalışmalarına başlandı.

Mart 2019 yerel seçimlerinde siyasi partiler Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım çevresinde birleşirken, görünen o ki, 31 Mart 2024 seçimleri ittifaksız gerçekleşecek. İYİ Parti henüz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıklamaması, “Acaba Ekrem İmamoğlu mu desteklenecek?” sorusunu akıllara getiriyor. Gençler arasında önemli ivme yakalayan Zafer Partisi’nin adayı ise, Azmi Karamahmutoğlu oldu. Zafer Partisi’nin 14 Mayıs 2023 seçimlerinde İstanbul’dan 285 bin 230 oy aldığını, İYİ Parti’nin ise 821 bin 574 oy aldığını not olarak düşmekte fayda olacaktır.

İstanbul’da Belediye Başkanlığı yarışının kıyasıya geçeceğini şimdiden kestirmek mümkün olsa da, konuyu Türkiye siyasetini iyi okuyan isimlerden biri olan 24. Dönem İstanbul Milletvekili, Demokrat Parti GİK Üyesi Faik Tunay’a taşıdım. Faik Tunay’a sorumu kısa tutarak “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kim kazanır?” sorusunu sordum.

Faik Tunay, sorumu şu ifadelerle cevapladı;

“Kamuoyunda bir süredir AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayının kim olacağı tartışılıyordu. Yaygın görüş son zamanlardaki performansında dolayı Ali Yerlikaya’nın aday olacağı yönündeydi. İçişleri Bakanı iken yaptığı operasyonlar, mafya, uyuşturucu çeteleri ile mücadelesinden dolayı. Fakat öyle olmadı. Aday Murat Kurum oldu. Murat Kurum 6 aydır İstanbul’u sokak sokak geziyor. AK Parti teşkilatının da ağırlıklı olarak istediği isimde o idi. Bence Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Teşkilatın istediği mi? Yoksa seçim kazanacak aday mı ?” diye iki sorunun arasında gidip geliyordu. Anketlerde kazanabilir düşüncesiyle Ali Yerlikaya’nın ismi ön plana çıkıyordu. Nihayetinde teşkilat ve temayül yoklamaları dinlendi ve Murat Kurum aday oldu.

Seçim yarışını ortada görüyorum. DEM Partisi, Ekrem İmamoğlu’nu desteklerse, Ekrem İmamoğlu’nun kazanacağını düşünüyorum. Ama DEM Partisi’nin destekleyip, desteklememesi ve seçim çalışması performansına bağlı. Mart 2019 seçimlerinde de Binali Yıldırım “Efsane” Ulaştırma Bakanıydı, Başbakandı, Meclis Başkanıydı. Kimse Ekrem İmamoğlu’na şans vermezken, seçimi 13 bin oy farkla kazandı. 2.turu saymıyorum! O başka bir hikâye… Çok ortada bir seçim ve çok büyük bir fark olacağını düşünmüyorum.  Belki 40,50,60 bin farkla bitebilir. Ama bu seçim sadece Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu’na bağlı değil. Daha önce katıldığım canlı yayınlarda da belirtiğim iki isimin dışındaki faktörlere bağlı. İYİ Parti’nin adayı kim olacak? Ne kadar oy alacak? DEM Partisi, bağımsız mı girecek? İmamoğlu’nu mu destekleyecek? Yeniden Refah Partisi’nin pozisyonu ne olacak? Bence bütün bunlar bu seçimde belirleyici olacaktır.”

Yazımı Lamartine sözüyle noktalamak istiyorum: “Dünyaya son kere bakacaksın deseler bu bakışı İstanbul’un Çamlıca’sından isterdim.”

9 Ocak 2024 Yakacık